top of page
Writer's pictureBitten Toft Sehested

SPØRG SYGEPLEJERSKEN - Hvordan påvirker hormonbehandling endometriose?

"Kan jeg stoppe med p-piller, når jeg har endometriose? Hvordan påvirker hormonbehandling endometriose?"



sygeplejerske Bitten Sehested

Kære læser,

Tak for dit spørgsmål – det er et vigtigt emne, der bekymrer mange med endometriose. Mange anvender hormonbehandling, såsom p-piller eller hormonspiral, til at kontrollere symptomerne, men der kan være forskellige grunde til at overveje at stoppe, for eksempel ved graviditetsønske, bivirkninger eller bekymringer omkring hormonbehandlingen. Hormonbehandling har dog stor betydning for at bremse udviklingen af endometriose, og et eventuelt ophør, pause eller skift i hormonpræparat kan medføre vækst af arvæv omkring de indre organer. Dette kan medføre smerter, fertilitetsproblemer, fordøjelsesproblemer m.m., og bør derfor altid drøftes med din gynækolog.



I mit svar til dig vil jeg gennemgå følgende:

  1. Hvordan endometriose påvirker kroppen

  2. Hvordan livmoderen påvirkes i den normale cyklus uden hormon-prævention

  3. Hvordan livmoderen påvirkes af hormon prævention

  4. Hvad du kan gøre for at lindre smerter, når du må pause din hormonbehandling i forbindelse med graviditetsønske


Hvordan påvirker endometriose kroppen

Endometriose er en kronisk sygdom, hvor væv, der ligner livmoderslimhinden (endometriet), vokser uden for livmoderen. Det kan føre til smerter, uregelmæssig menstruation og i nogle tilfælde nedsat fertilitet. Under menstruationen afstødes livmoderslimhinden og bløder ud som menstruationsblod.

Endometriosevæv påvirkes af kroppens egene hormoner på samme måde som livmoderslimhinden og bløder derfor også under menstruationen. Problemet er, at endometriosevævet sidder steder, som ikke kan tåle blødning. Det kan være uden på livmoderen, på æggestokkene, omkring tarmene eller andre steder i kroppen og fører dermed til små indre blødninger.

Kroppen forsøger at bekæmpe dette ved at skabe inflammation i området og indkapsle vævet med arvæv. Udover de smerter, som de indre blødninger kan give, kan arvævet også klistre væv og organer sammen. Dette kan påvirke fertiliteten, hvis f.eks. æggelederen lukker til på grund af arvæv, eller forårsage fordøjelsesproblemer, hvis arvævet danner sig omkring tarmene.

Derfor er det ved endometriose vigtigt at stoppe blødningerne for at forhindre udvikling af inflammation og arvæv. Her bruges hormon-præperater, som p-piller eller hormonspiral. Valget af præparat varierer, da mennesker og kroppe reagerer forskelligt på medicin.


Den normale livmodercyklus – uden hormonprævention.

Sådan påvirkes livmoderslimhinden gennem cyklus, når vi ikke bruger hormonprævention.

En normal menstruationscyklus varer ca. 28 dage og består af fire faser, som påvirker livmoderen forskelligt, alt efter hvor vi er i cyklus.


Livmoder og menstruationscyklus

Uden hormonbehandling gennemgår livmoderen naturligt følgende faser:

  • Menstruationsfasen (ca. dag 1-5): Livmoderslimhinden afstødes, og menstruationen starter. Livmoderen, som er en muskel, bevæger sig i nedadgående peristaltiske bevægelser for at afstøde slimhinden.

  • Follikelfasen (ca. dag 1-14): Østrogenniveauet stiger, hvilket stimulerer væksten af en ny ægcelle og opbygger livmoderslimhinden til en mulig graviditet. Mange oplever øget energi og mental klarhed i denne periode.

  • Ægløsning (omkring dag 14): Livmoderslimhinden er tyk og klar til et befrugtet æg. Hormonet LH topper, og ægget frigives fra æggestokken. Nogle mærker en let smerte ved ægløsning og føler sig ofte mere sociale og energiske på grund af de høje østrogenniveauer. I denne fase bevæger livmoderen sig i opadgående peristaltiske bevægelser for at hjælpe sædceller op mod ægget.

  • Lutealfasen (dag 15-28): Østrogen og progesteron stiger for at forberede kroppen på graviditet. Hvis ægget ikke befrugtes, falder hormonniveauerne, og livmoderslimhinden bliver ustabil, indtil den til sidst bløder og afstødes i en ny menstruation.


Uden hormonbehandling følger kroppen denne rytme, der kan påvirke humør, energiniveau og fysiske symptomer i løbet af måneden.



Sådan påvirkes livmoderen af p-piller og hormonspiral

P-piller ændrer slimhindens struktur og tykkelse. Normalt opbygges livmoderslimhinden hver måned for at forberede sig på en graviditet, men når du tager p-piller, hæmmes denne opbygning. Hormonerne i p-piller – typisk en kombination af østrogen og gestagen – holder slimhinden tynd og forhindrer ægløsning. Slimhinden i livmoderen bliver samtidig mindre modtagelig for et befrugtet æg.

P-piller anbefales ofte uden pause ved endometriose for helt at undgå blødninger.

En hormonspiral hæmmer også væksten af livmoderslimhinden, som dermed forbliver tyndere. Dette betyder, at der er mindre væv at afstøde, hvilket ofte resulterer i mildere blødninger – for nogle ophører menstruationen helt.

Ved endometriose ønsker man som udgangspunkt at stoppe blødningen helt. Gynækologen vil derfor ofte forsøge at finde en spiral eller p-piller, der har tilstrækkeligt hormonindhold til at stoppe blødningen helt. Den nødvendige hormondosis kan variere fra person til person.

Som udgangspunkt ønsker man ikke at give mere hormon end nødvendigt, da hormoner kan give bivirkninger – både på kort og lang sigt.

Har du endometriose, vil bivirkninger og langtidskonsekvenser ved at undlade hormonbehandling som udgangspunkt være væsentligt større end de bivirkninger, der kan være ved at tage hormoner.




Overvejelser før du stopper med hormonbehandling

Hvis du overvejer at stoppe med p-piller eller en anden hormonbehandling, bør det altid ske i samråd med din læge eller gynækolog.


  • Symptomer og smerter: Vær opmærksom på, at symptomerne kan vende tilbage, og overvej, hvordan det vil påvirke din hverdag. Det kan være en god idé at have en plan for alternativ smertelindring, såsom arvævsbehandling, laserterapi, akupunktur og smertehåndtering. Læs om behandlingsmuligheder her: https://www.mincyklus.com/endometriose-og-adenomyose


  • Fertilitetsplaner: Hvis du ønsker at blive gravid, kan det være nødvendigt at stoppe med p-piller, da de undertrykker ægløsningen. Planlægning og vejledning fra en fertilitetsrådgiver eller gynækolog kan være afgørende for at finde den bedste balance mellem symptomhåndtering og fertilitet.



Afsluttende råd

Endometriose er en kompleks sygdom uden en "one-size-fits-all"-løsning. Det er vigtigt at træffe beslutninger i samråd med din læge eller fertilitetsrådgiver for at få den behandling, der passer bedst til dine behov og symptomer. At finde den rette balance kan kræve tid og justering, men der er gode muligheder for at lindre symptomerne og leve et aktivt og godt liv med endometriose.


Du er altid velkommen til at booke en gratis afklarende samtale for at høre, hvordan jeg vil kunne hjælpe dig.


Kærligst,

Bitten Sehested

Sygeplejerske og Fertilitetsrådgiver - Min Cyklus

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page